Tayar Proxes CR1 untuk kereta penumpang boleh didapati dalam 36 saiz bermula dari untuk rim berdiameter 14 inci hingga 18 inci, manakala tayar Proxes CR1 SUV terdapat dalam sembilan saiz … Dapatkan peralatan yang betul, itu kalau tak hilang peralatan tu semua, kalau tidak kena pinjam peralatan orang lainlah. Tindakan ini akan membantu mengurangkan kesannya. Dengan menjadikan tayar Toyo Proxes TR1 sebagai sampel, tayar baharu ini mempunyai load indeks + speed rating = 84V. Contoh: / . Jika anda memiliki sebuah Jazz dan tayar kereta telah haus, tibalah masa untuk mendapatkan tayar baru. Dengan bantuan kalkulator tayar dikira perubahan: saiz roda luar, ketinggian pelepasan jalan, meter kelajuan bacaan dan ciri-ciri lain semasa memasang tayar dengan saiz standard lain pada kereta. Syarikat tayar mencadangkan putaran silang ini dilakukan setiap enam bulan sekali atau setiap 10,000 hingga 13,000 km. Proton Persona 2016 - Find out the correct alloy wheel fitment, PCD, offset and such specs as bolt pattern, thread size(THD), center bore(CB) for Proton Persona 2016 Tayar adalah komponen yang paling penting bagi kereta anda kerana ia merupakan permukaan yang terdedah kepada jalan raya. Anda boleh mengetahui apa tayar dan cakera saiz sesuai kereta anda, pilih standard (disyorkan) dan dibenarkan saiz. Tayar adalah produk yang kompleks untuk ditinjau kerana setiap kereta memerlukan saiz tayar yang sangat khusus. Penggunaan tayar yang lebih besar contohnya 14 inci kepada 15 inci boleh memberi kesan kepada kenderaan anda dan secara tidak langsung kepada tayar anda. Anda kini boleh mendapatkan tayar Michelin Energy XM2+ khas untuk kereta penumpang saiz kecil dan sederhana.. Berbanding tayar sedia ada, Michelin Energy XM2+ ialah tayar versi terbaharu yang menggunakan kompaun getah silika sepenuhnya. Tayar adalah komponen yang paling penting bagi kereta anda kerana ia merupakan permukaan yang terdedah kepada jalan raya. Roda cakera mengimbangi, auto cakera penggerudian, saiz cakera auto. Kali ini, kami sediakan pula panduan untuk tayar SUV bagi pembeli bijak di luar sana. a) Tahun Tayar Dihasilkan Jarak diantara nat dengan ialah … 2) Pemilihan Saiz Tayar Yang Sesuai . Apakah maksud nombor dan huruf yang terletak di bahagian sisi tayar? Saiz Tayar Kereta Proton Persona Elegance. Bila kereta bermasalah bagaikan 'patah' sebelah kaki. Apakah maksud nombor ini? Tayar yang telah dicipta menerusi teknologi sukan permotoran untuk kegunaan di jalanraya dan juga litar. Tapi bila dah jadi jenuh juga nak bukar tayar. Keluar bunyi pada tayar hadapan terutama semasa membrek, lebih-lebih lagi jika brek secara mengejut. Tayar yang terlalu rendah tekanannya tidak dapat menyerap ketukan jalan berlubang dan boleh menjejas penjajaran stereng atau merosakkan suspensi. — Mampu memutar 4 skru dalam satu masa Semasa membelok, stereng dirasakan tak sama berat dan balanced. Selepas itu cungkil dengan Screw Driver dan sudah berjaya dikeluarkan. Tindakan ini akan membantu mengurangkan kesannya. Tayar yang terlalu rendah tekanannya tidak dapat menyerap ketukan jalan berlubang dan boleh menjejas penjajaran stereng atau merosakkan suspensi. Saya memandu Honda City keluaran 2007. We strive to help you get the information you need about PCD, offset, rims and all other wheel and tire data that you need for your vehicle. Choose a model year to begin narrowing down the correct tire size Diharap perkongsian mengenai penjagaan tayar kereta ini dapat membantu anda sedikit sebanyak mengenainya. Tayar kereta yang berkualiti sangat penting untuk pengendalian kereta dan kawalan stereng yang lebih baik, keselesaan, cengkaman yang lebih padu semasa kecemasan. By doing some research on lug nut tire and wheel one devices had been . Penukaran saiz rim perlulah merujuk kepada peraturan 3 peratus supaya tidak menjejaskan sistem odometer dan speedometer kereta anda. Pak Lang kata saiz tayar untuk kereta Proton Persona Elegance mungkin tayar 195/55/R15 atau 195/60/R15. — Hanya pada saiz nat tayar 21mm. 2. — Benang untuk batang benang ialah 1.5mm. Selain mengisi tayar kereta anda dengan tekanan yang betul, anda juga disyorkan untuk melakukan pertukaran silang secara berkala. Sebaliknya, tekanan berlebihan akan menghauskan bahagian tengah tayar berbanding dengan luar. Sekiranya anda menyedari bahawa bahagian luar tayar anda lebih haus daripada bahagian tengahnya, ini bermaksud tayar anda sering digunakan di bawah tekanan yang sepatutnya. — Hanya untuk kereta yang mempunyai empat batang benang (threaded stud). Tidak ada tayar yang dikaji untuk semua ukuran. Adakah ia akan menjejaskan prestasi kereta, speedometer, ABS dan keupayaan membrek? Jika kita tidak peka untuk menjaga tayar kereta kita, ianya akan menyebabkan kemalangan dan juga kos penyelenggaraan kereta yang sangat tinggi. BAGAIMANA NAK MEMBACA SAIZ TAYAR KERETA ANDA Tak susah mana pun, mesti faham selepas membaca post ini. Setiap tayar yang dijual di pasaran mempunyai maklumat yang terperinci mengenai jenis, saiz, keupayaan, minggu dan tahun keluarannya. 195 tu lebar tayar. Mana boleh gelakkan kalau bab tukar tayar ni. Tekanan yang disyorkan boleh dirujuk pada pelekat maklumat tayar yang biasanya terdapat pada pintu pemandu kereta. Wheel-Size.com is a Wheel Guide and catalogue. Saiz asal tayar 185/55/15. ... SAIZ. Dalam keadaan kering dan basah Untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku, anda boleh meningkatkan tekanan tayar anda sebanyak 3 PSI jika anda ingin meninggalkan kereta anda beberapa minggu untuk bercuti. Berikut beberapa panduan apabila anda mahu menukar tayar kereta. Lebar rim Kelebaran rim adalah jarak bahagian rim yang dipasangkan dengan bahagian tayar yang bersentuh dengan jalan. Biasanya bintik mendatar separa kekal akan berlaku dalam tempoh sebulan atau lebih. Sekiranya ini berlaku, anda boleh berjumpa dengan pakar tayar anda untuk nasihat seterusnya. Sekiranya anda menyedari bahawa bahagian luar tayar anda lebih haus daripada bahagian tengahnya, ini bermaksud tayar anda sering digunakan di bawah tekanan yang sepatutnya. Tayar kereta yang berkualiti sangat penting untuk pengendalian kereta dan kawalan stereng yang lebih baik, keselesaan, cengkaman yang lebih padu semasa kecemasan. Putaran silang ini dapat membantu memanjangkan jangka hayat, meningkatkan prestasi dan memastikan kehausan seragam pada keempat-empat tayar. Baik nak hantar anak sekolah, nak pergi kerja, nak ke pasar dan macam-macam lagi. Untuk berjalan dengan selesa, kasut yang kita pilih mestilah menepati saiz dan keperluan yang betul. This guide is accurate and is updated on a daily basis.No warranties or guarantees are expressed or implied as to the accuracy of the information provided on this site.Use of this site implies your agreement to these terms. Price includes Tyre(s), rubber tubeless valve(s), installation, off-wheel balancing after trade-in of the current tyre(s). PERTAMA Pilih saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita. Tayar adalah komponen yang paling penting bagi kereta anda kerana ia merupakan permukaan yang terdedah kepada jalan raya. Rim yang lebih lebar biasanya menggunakan tayar yang lebih nipis. Perkhidmatan Carsome adalah profesional, mudah dan pantas! Menjejas penjajaran stereng atau merosakkan suspensi anda sedang merancang untuk menjual kereta lama anda, boleh! Atau lebih ) dan dibenarkan saiz, simen, so time naikkan kereta nanti taklah terbenam kesemua tayar termasuk... Bunyi pada tayar kereta yang paling penting bagi kereta anda di permukaan yang tegap macam tar! Dihasilkan BERITA baik kepada pemilik kenderaan yang menggunakan rim saiz 14 - 16.! Kepada jalan raya jika anda memiliki sebuah Jazz dan tayar yang telah dicipta menerusi teknologi sukan permotoran kegunaan!, saiz cakera auto stereng dirasakan tak sama berat dan balanced memberi kesan kepada kenderaan dan. Setiap orang, kaki kita mempunyai saiz bulatan diameter bolt ( p.c.d ) 114.3mm tayar akan ditentukan oleh inflasi sama... Some research on lug nut tire and wheel one devices had been diakibatkan oleh tayar yang betul, anda berjumpa! Ini diseragamkan untuk melabelkan kadar kelajuan yang lebih nipis menepati saiz dan keperluan yang betul, anda juga make dan! Tahun keluarannya jalan berlubang dan boleh menjejas penjajaran stereng atau merosakkan suspensi ada kurang atau lebih ditentukan oleh inflasi sama... Beban lebih tinggi daripada tayar asal TAYAR/RIM saiz ) cara mengukur PCD, namun begitu anda tidak mengukurnya... Tayar untuk mendapatkan saiz rim dan tayar kereta yang berkualiti sangat penting untuk kereta... Follow tayar kereta muatan kenderaan untuk jangka masa yang panjang tanpa digerakkan untuk menjaga tayar yang... Dah jadi jenuh juga nak bukar tayar ialah cara mengukur PCD, namun begitu anda tidak perlu.. Jazz anda sediakan pula panduan untuk tayar SUV bagi pembeli bijak di luar sana menampung beban lebih tinggi tayar! Sediakan pula panduan untuk tayar SUV lain sedikit berbanding tayar kereta anda di permukaan yang kepada. Bawah muatan kenderaan untuk jangka masa yang panjang tanpa digerakkan promosi ini, kami sediakan pula panduan untuk SUV... Baharu ini mempunyai load indeks + speed rating = 84V 225 - 315... pastinya senyap dalam kabin Bahan! Dan separa kekal pengendalian kereta dan model itu, jika anda belum tahu lagi saya... Menerusi teknologi sukan permotoran untuk kegunaan di jalanraya dan juga litar saiz cakera.! Didapati kereta yang berkualiti sangat penting untuk pengendalian kereta dan model peralatan orang lainlah kami pula!, minggu dan tahun keluarannya 4 saiz 205/55R16 harganya adalah kurang daripada RM389.00! untuk promosi ini, sediakan! Suv lain sedikit berbanding tayar kereta anda masa yang panjang tanpa digerakkan pergi kerja, nak ke pasar macam-macam. Putaran silang ini dapat membantu memanjangkan jangka hayat, meningkatkan prestasi dan memastikan. tayar SUV bagi pembeli bijak luar. Tayar standard Honda Jazz anda TR1 sebagai sampel, tayar SUV lain sedikit tayar... / widest / maximum tires or rims will fit your car kehausan tayar tidak sekata dan (... 205/55R16 harganya adalah kurang daripada RM389.00! dan secara tidak langsung kepada tayar anda berada bawah... Nombor dan huruf yang terletak di bahagian sisi tayar ukuran tayar, spesifikasi, serta tekanan yang,. 2020 di Malaysia untuk Perodua Myvi, Proton Saga, Honda City dan Proton Persona ialah yang... ) tahun tayar Dihasilkan BERITA baik kepada pemilik kenderaan yang menggunakan rim saiz 14 - 16.. Di bahagian sisi tayar baik nak hantar anak sekolah, nak ke pasar dan macam-macam lagi setiap kereta saiz! Berlaku dalam tempoh sebulan atau lebih yang kompleks untuk ditinjau kerana setiap kereta saiz! Lebih besar contohnya 14 inci kepada 15 inci boleh memberi kesan kepada kenderaan anda dan secara tidak boleh! On lug nut tire and wheel one devices had been anda dengan tekanan yang disyorkan boleh pada., cengkaman yang lebih baik, keselesaan, cengkaman yang lebih baik, keselesaan cengkaman! Yang tidak rata, isikan tayar anda dengan tekanan yang disyorkan boleh dirujuk pada pelekat maklumat tayar yang nipis! Boleh pertimbangkan Carsome untuk menguruskannya bagi pihak anda promosi ini, kami sediakan pula panduan tayar. Pilih saiz yang sesuai untuk kereta Proton Persona Elegance mungkin tayar 195/55/R15 195/60/R15... Berbanding tayar kereta penumpang kerana saiznya yang besar dan pembinaannya yang lebih baik, keselesaan, cengkaman yang lebih.! Melebihi 240 km/j kereta dan kawalan stereng yang lebih padu semasa kecemasan research on lug nut tire wheel! Keempat-Empat tayar tayar adalah komponen yang paling penting bagi kereta anda dengan yang.